Áll az 1956-os Nemzetőrség emlékműve!

 

  Az 1956-os Nemzetőrségnek eddig még nem volt emlékműve Magyarországon! A Forradalom és Szabadságharc idején meghatározó szerepet betöltő szervezet tagjai feltétlenül megérdemlik hősi helytállásuk emlékének megőrzését. A még ma is köztünk élő nemzetőrök megbecsülését is jelenti ez az emlékhely, hiszen sokan közülük a forradalomban való részvételükért kirótt börtönévekkel fizettek a nemzet szabadsága melletti kiállásukért. A Rákosmenti '56-os Alapítvány és a Rákoskerti Polgári Kör magára vállalta, hogy Budapest XVII. kerületében felállítja azt az emlékművet. Vállalásukat siker koronázta, két és fél évnyi munkát követően 2016. november 4-én Dr. Boros Péter volt miniszterelnök, Dunai Mónika országgyűlési képviselő és Riz Levente polgármester részvételével, a többszáz fős érdeklődő jelenlétében felavatták Simorka Sándor szobrászművész alkotását. A helyszín: Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente egyik legforgalmasabb kereszteződése a Kucorgó tér.

  Az emlékmű méretei:

Figura: 250 cm magas, anyaga süttői fehér mészkő.

Posztamens: 100 cm magas, anyaga a süttői mészkő egy sötétebb változata.

Elhelyezése: A figura és a posztamens egy két lépcsőfokos, legyezőszerű, mészkőlapokkal burkolt talapzaton áll.

Az emlékmű állításához szükséges teljes összeget magánszemélyek és szervezetek adományaiból, valamint az 1956-os Emlékév, a Nemzeti Együttműködési Alap és a Szabadságharcosokért Közapítvány által kiírt pályázatokból sikerült előteremteni.

 

KÖSZÖNET ÉRTE MINDENKINEK!!!

 

Szelepcsényi Sándor

a Rákosmenti '56-os Alapítvány és

a Rákoskerti Polgári Kör elnöke

Tel: 06-20-944-2567

 

a10

 

A szobor avatása 2016. november 4-én.

A képen balról jobbra: Zsámbokréty Zénó 1956-os forradalmár, Dunai Mónika országgyűlési képviselő, Szelepcsényi Ernő a rákoskerti Nemzetőrség egyik parancsnoka, Dr. Boros Péter volt miniszterelnök, Szabó Attila rákoscsabai nemzetőr, Riz Levente polgármester és Szelepcsényi Sándor.

 

A szobor figurája egy huszonéves fiatalembert ábrázol korabeli hosszú kabátban, vállán a nemzetőrök járőrben hordott Mosin-Nagant típusú puskájával (dióverő), karján karszalag, baloldalán töltényeknek és élelemnek való válltáska. Bal kezében drapériaként függ az 1956-os Forradalom és Szabadságharc jelképeként ismert lyukas zászló.

A posztamensen vésett, feketével színezett írás: AZ 1956-OS NEMZETŐRÖK EMLÉKÉRE, és a Nemzetőr Jelvény vésett mása.